L’origen de regalar una rosa a Catalunya el 23 d’abril, diada de Sant Jordi

El 23 d’abril és una data assenyalada al calendari català, ja que se celebra la diada de Sant Jordi, una jornada en què els carrers de Catalunya s’omplen de parades de llibres i roses, convertint-se en una autèntica festa de la cultura i l’amor.

La tradició de regalar aquests símbols ha evolucionat amb el temps, i avui dia s’intercanvien indistintament entre persones estimades, sense distinció de gènere. Tanmateix, en el seu origen, el gest seguia un patró més tradicional: els homes obsequiaven les dones amb una rosa, mentre que elles corresponien regalant un llibre.

La figura de Sant Jordi sorgeix al segle III amb Jordi de Capadòcia, un soldat romà martiritzat per haver refusat la persecució de cristians. La seva història va adquirir tons llegendaris i, a l’edat mitjana, va ser adoptat com a patró pels cavallers. A Catalunya, la seva devoció va créixer fins que va ser proclamat patró oficial l’any 1667 pel papa Climent IX.

La llegenda més coneguda el situa a Montblanc (Tarragona), on un drac aterrava la població, exigint sacrificis humans. Quan la princesa va ser escollida, Sant Jordi va aparèixer, el va vèncer amb la seva espasa i, de la seva sang, en va brollar un roser. El cavaller va prendre una rosa i la va lliurar a la jove, donant origen a la tradició.

El gest de regalar una rosa el 23 d’abril a Catalunya va sorgir al segle XV. Es té constància que a Barcelona s’organitzava una Fira de roses en aquesta data, a la qual acudien moltes parelles d’enamorats i, paral·lelament, a la Diputació del General (actual Generalitat de Catalunya) se celebrava una missa en honor a Sant Jordi (patró de Catalunya) a la capella del palau. En aquesta cerimònia, les dones assistents rebien una rosa com a obsequi, en una possible referència a la Fira de roses. Al llarg dels segles, el costum de regalar una rosa es va consolidar com una demostració d’amor i afecte.

A més, la presència d’una espiga al costat de cada rosa no és casualitat, sinó que respon a un curiós simbolisme, ja que des de fa diversos segles s’ha considerat l’espiga com un emblema de fertilitat i prosperitat. Per aquest motiu, en regalar una rosa com a mostra d’amor, s’hi afegien espigues amb el desig que l’estimada tingués una vida fèrtil i que la parella pogués formar una família nombrosa i pròspera.

En les dates pròximes a la diada de Sant Jordi, majoristes de roses a l’engròs, floristes i agrupacions de tota mena es posen mans a la feina per fer arribar una rosa fresca a cada racó del país, omplint de vida i color els carrers de totes les ciutats i pobles de Catalunya.